Günümüzde her alanda kullanılan Barkod nedir
Barkod; farklı kalınlıktaki dik çizgiler ve bu çizgilerin aralarında farklı kalınlıktaki boşluklardan oluşan, verinin hatasız bir biçimde barkod okuyucular vasıtası ile okunarak başka bir ortama aktarılması için kullanılan bir yöntemdir. Kısaca barkod: değişik kalınlıktaki çizgilerden ve bu çizgiler arasındaki boşluklardan oluşur.
Barkod, barkod okuyucu olarak adlandırılan optik okuyucular tarafından okunabilir, ayrıca yazılımlara taranabilir. Çevremizde her alanda kullanılabilen barkodlar, birçok alanda veri elde etmek, elde edilen verilere taramak, sonuçlandırmak için bilgisayar ortamına Otomatik Tanıma Veri Toplama (OT/VT) uygulamalarında hızlı veri girişi için kullanılır.
Örnek vermek gerekirse; bir mağazada ürünün üzerinde (genellikle etiketlerde) bulunan barkod çizgileri ürünün fiyatı ve ürünün detayı hakkında bilgi içermez. O bir referans numarasıdır. Ürün, mağazanın bilgisayarına bu referans numarası ile tanıtılmıştır. Referans numarasını okuyan optik okuyucu bilgisayara bu numarayı yollar, ve bilgisayarda o referans numarası ile tanımlanan bilgiyi (ürün fiyatı, stok durumu gibi..) çeker. Dolaysıyla ürünün fiyatı veya stok durumu değiştiği zaman barkodlarında değişmesine gerek kalmaz, sadece yazılım vasıtası ile okunan o referans kodlu ürün hakkında bilgisayarımızda değişir.
Barkod basımında kullanılan barkod alfabesi (barcode symbology) barkotda yer alan çizgi ve boşlukların nere göre basılacağını belirleyen bir alfabedir. 0 ila 9 arası rakamlar, alfabedeki karakterleri ve bazı özel karakterleri içerebilir (-, *, / , gibi.. ) Dünyada kullanılan birçok barkod alfabesi vardır ve bu alfabelerden bazıları sadece rakamlardan oluşabildiği gibi bazılarıda hem rakam hemde karakterlerden oluşabilir.